{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Južna Osetija otvorila ambasadu u Abhaziji

F
15.4.2008. u 20:13
0
0
Južna Osetija otvorila ambasadu u Abhaziji
0
Južna Osetija otvorila ambasadu u Abhaziji
Južna Osetija, nepriznata autonomna oblast otcijepljena od Gruzije, otvorila je u utorak ambasadu u drugoj otcijepljenoj nepriznatoj autonomnoj republici Abhaziji, javili su ruski mediji.
Zgrada ambasade je blagoslovljena, a svečanosti je prisustvovaoi predsjednik nepriznate Abhazije Sergej Bagapš i nepriznate Južne Osetije Eduard Kakojti.

"Ovo nije hir, ovo je važna etapa u poslu koji smo zamislili i koji zajedno rješavamo", rekao je Bagapš, dodajući da će "rad ambasade dati dinamiku bilateralnoj saradnji Abhazije i Južne Osetije".

Južnoosetijski predsjednik Kakojti je rekao da otvaranje ambasade i imenovanje ambasadora Roberta Kakojeva "svjedoči o prioritetu odnosa s Abhazijom".

Ministar vanjskih poslova nepriznate Abhazije Sergej Šamba rekao je da ministarstva vanjskih poslova Južne Osetije i Abhazije sarađuju dugo i da je danas stvorena mogućnost za tješnje odnose.

Dvije nepriznate republike otcijepljene od gruzije potpisale su u Suhumiju istovremeno sporazum o carinskoj saradnji.

U aprilu 1990. Gruzija se odcijepila od SSSR-a, a za pola godine Južna Osetija se otcijepila od Gruzije.

Čim su poslije oružanih sukoba s gruzijskom vojskom u Južnu Osetiju ušle mirovne snage, koje se i sada tamo nalaze, nezavisnost je 1992. godine proglasila Abhazija, u kojoj su također izbili krvavi sukobi.

U Abhaziji su poslije sukoba, prenosi Tanjug, također raspoređene mirovne snage sa mandatom Zajednice nezavisnih država (ZND) i monitoring misija UN-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: