Svijet
0

Južna Osetija optužila Gruziju za granatiranje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Separatisti u gruzijskoj otcijepljenoj regiji Južnoj Osetiji tvrde da su najmanje dvije osobe ubijene kada su gruzijske snage počele granatirati tu regiju tokom noći sa četvrtka na petak.

Još 11 ljudi je ranjeno u bombardiranju, saopćili su zvaničnici. Pucnjava je izbila nakon granatiranja, javio je BBC.

Vlada Južne Osetije naredila je punu mobilizaciju odgovarajući na napad, saopćio je glasnogovornik. Gruzijske vlasti okrivile su separatističke snage tvrdeći da su one napale gruzijsku nadzornu tačku.

Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) izrazila je "duboku zabrinutost" zbog nasilja. Ruski ministar vanjskih poslova učinio je isto, dodajući da bi Gruzija trebala "potpisati zakonski obavezujući dokument koji jamči nenapadanje".

Južna Osetija jedna je od dvije gruzijske regije koje kontroliraju separatisti u bliskim vezama s Rusijom. Drugi je Abhazija, gdje su napetosti buknule nedavno, dok se obje strane međusobno optužuju za gomilanja vojnih snaga.

Južnoosetijski zvaničnici tvrde da je Gruzija granatirala najveći grad regije Chinvali i obližnja sela tokom noći - kršeći primirje dogovoreno između dvije strane.

"Naređena je opća mobilizacija", izjavila je glasnogovornica Irina Gaglojeva novinskoj agenciji AFP, rekavši kako će i teško naoružanje biti razmješteno ako bude neophodno.

Gruzijske vlasti tvrde da su bile prisiljene uzvratiti vatru nakon što su pripadnici separatističke milicije napali teritorij pod gruzijskim nadzorom u toj regiji.

One su u četvrtak optužile separatiste za izvođenje bombaškog napada pokraj puta na predstavnika gruzijske vlade u Južnoj Osetiji, dok su serparatisti optužili Gruzijce za ubistvo lokalnog policijskog načelnika.

Gruzija, koja pokušava obnoviti svoju vlast u Južnoj Osetiji i Abhaziji, optužuje Rusiju za namjere da pripoji te regije. Moskva je zadržala mirovne snage u obje pokrajine na osnovu sporazuma postignutog nakon ratova u 1990-im, kada su se one otcijepile od Gruzije.

U Abhaziji je razmješteno oko 2.000 Rusa a u Južnoj Osetiji oko 1.000. Napetosti između Rusije i Gruzije nedavno su buknule usprkos ruskom ukidanju ekonomskih sankcija protiv Gruzije ovog mjeseca.