Svijet
0

Južna Koreja zabranila ulazak sjevernokorejskim zvaničnicima

FENA
Južna Koreja je u četvrtak saopćila kako će zabraniti ulazak u zemlju sjevernokorejskim zvaničnicima koji potpadaju pod UN-ova ograničenja putovanja - u prvom konkretnom potezu Seula na provođenju sankcija uvedenih nakon nuklearne probe Sjevera.

Ministar za ujedinjenje Lee Jong-seok također je izjavio kako će Seul kontrolirati transakcije i prihode vezane za međukorejsku trgovinu i ulaganja sa sjevernokorejskim zvaničnicima, javila je novinska agencija Yonhap.

UN-ov komitet za sankcije, usvojen kao odgovor na nuklearnu probu Sjeverne Koreje od 9. oktobra, radi na stvaranju nacrta kako da se provedu, prenosi AP.

U međuvremenu je japansko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak negiralo novinske izvještaje kako japanska vlada planira sastanak sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom čak i idućeg mjeseca kako bi učvrstili zajednički stav prema nuklearnom sporenju sa Sjevernom Korejom.

Taj se izvještaj pojavio u jeku rastućih briga da se Južna Koreja ustručava da se pridruži SAD i Japanu u kažnjavanju Sjeverne Koreje.

Novinska agencija Kyodo je, pozivajući se na neidentifikovane vladine zvaničnike, javila da će se sastanak među saveznicima vjerovatno održati u Seulu, te da će mu prisustvovati šrefovi delegacija tih zemalja na razgovorima o sjevernokorejskoj nuklearnoj krizi.

Cilj je postaviti temelje za radne sastanke tri zemlje sa Rusijom i Kinom na marginama novembarskog samita Azijsko pacifičkog foruma za saradnju u Vijetnamu , javio je Kyodo.