Svijet
0

Južna Koreja uvela sankcije Iranu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Južna Koreja će staviti pod strogi nadzor sve svoje finansijske transakcije s Iranom i sankcionirati južnokorejsku filijalu jedne iranske banke kako bi kaznila Iran zbog njegovog nuklearnog programa, saopćio je u srijedu Seoul.

Vlada će odrediti "veliku kaznu" južnokorejskoj filijali banke Bank Mellat koja je pod sumnjom da je olakšala transakcije u iznosu od nekoliko miliona dolara za nuklearne, raketne i odbrambene aktivnosti Irana, izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Kim Young-Sun.

Seoul je također odlučio da zabrani aktivnosti 102 subjekta, među kojim je 14 banaka i 24 osobe i pojača kontrolu teretnih brodova koji imaju vezu s Iranom.

Južna Koreja će također smanjiti novo investiranje u naftnu industriju, ali je dozvoljen uvoz nafte, prenio je AFP.

Južna Koreja je u delikatnoj situaciji, između Irana, svog glavnog trgovinskog partnera na Srednjem istoku, i SAD-a, svoga saveznika koji je motorna snaga za uvođenje sankcija Iranu.

Južnokorejska filijala banke Bank Mellat, jedne od glavnih institucija u Iranu, jedina je ispostava ove banke izvan Srednjeg istoka i Evrope. Prekid njenih aktivnosti bi mogao ugroziti oko 2.000 južnokorejskih firmi koje trguju s Iranom.