Svijet
0

Južna Koreja: Teretni avion srušio se u more

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje dvije osobe poginule su kad se u četvrtak srušio teretni avion kod južnokorejskog otoka Jeju, saopćila je obalska straža.

Avion južnokorejske kompanije Asiana, u kojem je izbio požar, srušio se u more pored otoka Jeju, na jugu Južne Koreje, izjavio je jedan zvaničnik.

Dva člana posade Boeinga 747-400, verzije teretnog Boeinga 747, poginula su u nesreći aviona koji je poletio iz Incheona za Pudong, na istoku Kine.

Patrolni čamac obalske straže pronašao je ostatke aviona koji su plutali morem na udaljenosti 107 kilometara zapadno od grada Jeju, precizirala je agencija Yonhap.

Avion u kojem su se nalazili pilot i još jedan član posade nestao je s ekrana radara nakon što je pilot izvijestio da ima mehaničkih problema.

Prema podacima ministarstva prometa, vatra se najvjerovatnije pojavila u spremištu aviona, ali tačne okolnosti nesreće ne mogu se precizirati dok se ne pronađe crna kutija.

Prema agenciji Yonhap, među 58 tona tereta bilo je zapaljivog materijala, čija priroda nije navedena.

Glasnogovornik kompanije Asiana je rekao da nije upoznat s vrstom tereta.

Asiana, sa sjedištem u Seulu, leti uglavnom na kratkim relacijama u Aziji.

U junu su južnokorejski vojnici greškom otvorili vatru na avion kompanije Asiana, koji je bio na redovnoj liniji, sa 119 putnika, kada su ga zamijenili sa sjevernokorejskim, ali ga nisu pogodili. Incident se dogodio nedaleko od linije razdvajanja dvije zemlje kada se avion približavao međunarodnom aerodromu u Incheonu.