Svijet
0

Južna Koreja se bori s naftnom mrljom

FENA
Hiljade ljudi s lopatama i kantama pokušavaju očistiti razornu naftnu mrlju kod plaže na južnokorejskoj zapadnoj obali, a neki se bore i s glavoboljom i nesvjesticom izazvanim smradom nafte.

Oko 7500 dobrovoljaca, radnika, članova obalske straže, policajaca i vojske skuplja naftu koju je more počelo izbacivati na obalu na plaži Mallipo nakon što je iscurila s oštećenog tankera, kazala je obalna straža, prenosi AP.

Istovremeno 105 brodova pokušava očistiti more duž zapadne južnokorejske obale.

Plima je u subotu donijela crne vode na obale Mallipoa, jedne od najpoznatijih južnokorejkskih plaža koja se nalazi 150 kilometara jugozapadno od Seula. Ribnjaci duž obale nalaze se u opasnosti.

Nafta se izlila u more u petak kada se tanker registrovan u Hong Kongu sudario s južnokorejskim brodom koji se iznenada pojavio dolazeći sa svog teretnjaka koji se nalazi u nemirnim morima na oko 11 kilometara udaljenosti od Mallipoa.

Obalna straža kaže da je i posljednje curenje zaustavljeno u nedjelju te da je dio zahvaćene obale ostao dug 17 kilometara.

Oko 66.000 barela sirove nafte izlilo se u okean, što je više od dva puta od najgore južnokorejske naftne katastrofe koja se desila 1995. godine.