|

Južna Koreja priznala pokušaj otmice i ubistva nobelovca

Južna Koreja priznala pokušaj otmice i ubistva nobelovca
0
F
FENA
24.10.2007. u 11:02
0
komentara
0

dijeljenja
Južna Koreja priznala pokušaj otmice i ubistva nobelovca
Južnokorejska špijunska agencija priznala je u srijedu najzloglasniju otmicu u historiji te zemlje tvrdeći kako je 1973. otela opozicijskog lidera i kasnijeg dobitnika Nobelove nagrade za mir Kim Dae-junga u Tokiju.
Dvije godine nakon što je tijesno izgubio na predsjedničkim izborima pred autoritarnim liderom Park Chung-heeom, Kima su oteli južnokorejski agenti u tokijskom hotelu i odveli ga u čamac koji ih je čekao, sudeći po najraširenijoj verziji priče, gdje su planirali da ga ubiju i bace njegovo tijelo u more.

"Komitet potvrđuje da je njegov prethodnik - Korejska centralna obavještajna agencija (KCIA) izvela otmicu u Japanu i izražava duboko žaljenje zbog toga", navodi se u izvještaju Nacionalne obavještajne službe (NIS), javio je Reuters.

Kimu je stavljen povez preko očiju i odveden je u lučki grad Osaku gdje ga je grupa agenata ubacila u čamac i vezala ga za drveni dio u obliku križa dok je raspravljala kako da ga utopi.

"Postoje fizički dokazi koji podržavaju teoriju da je, do izvjesne tačke, plan imao za namjeru uibistvo", navodi se u izvještaju NIS-a.

Američka Centralna obavještajna agencija i japanski zvaničnici saznali su za plan ubistva, a Sjedinjene Države su poslale avion da pronađe čamac i omete otmičare, tvrdili su obavještajni zvaničnici i Kim lično.

Pošto su otmičari uhvaćeni na djelu, Kimov je spašen. On je kasnije prebačen u Južnu Koreju i stavila ga je u kućni pritvor Parkova proamerička vlada.

"Naša je prosudba da je predsjednik Park dao barem pasivno odobrenje", navodi se u izvještaju komisije NIS-a, ali se dodaje da Park nije mogao narediti otmicu najvećeg političkog rivala u to vrijeme.

Parkova vlada negirala je umiješanost, ali je kasnije poslala svog premijera s Parkovim pismom u kojem se izražava žaljenje japanskom premijeru Kaukei Tanaki, čime je praktično zatvoren čitav slučaj.

U izvještaju se navodi i da vlada Japana snosi izvjesnu odgovornost jer je zataškala slučaj. Japan je u srijedu odbacio tvrdnje NIS-a.

"Izrazili smo naše nezadovoljstvo i nadam se da će se južnokorejska vlada pozabaviti time na primjeren način", izjavio je vodeći sekretar vlade Nobutaka Machimura na konferenciji za novinare.

"Ukoliko Južna Koreja pokušava tvrditi da odgovornost leži na Japanu, to ne možmo prihvatiti", kazao je.

Kim je izabran za predsjednika 1997. i dobio je Nobelovu nagradu za mir zbog organizovanja samita bez presedana sa Sjevernom Korejom koji je doveo do poboljšanja veza među hladnoratovskim suparnicima.

Priznanje otmice dio je nalaza komisije u istragama sedam slučajeva koji su dobili veliki publicitet.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.