Svijet
0

Južna Koreja povukla ambasadora iz Japana zbog spornih otoka

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Južna Koreja je povukla svoga ambasadora iz Japana, što je potez u vezi s izbijanjem napetosti oko spornih otoka.

Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je Japan ponovio svoje pretenzije na otoke koji su pod južnokorejskom kontrolom u vodama između azijskih susjeda.

Nove težnje Japana nad otocima - poznatim pod imenom Dokdo u Koreji i Takeshima u Japanu - navodno su iznesene u priručniku za nastavnike u školama.

Otoci se nalaze u vodama bogatim ribom, koje možda također sadrže i rezerve plina.

Ambasador Kwon Chul-hyun privremeno će se vratiti kući nakon što je uložio oštar protest u japanskom ministarstrvu vanjskih poslova, saopćilo je MVP u Seulu, javio je BBC.

Japanski ambasador u Seulu Toshinori Shigeie također će biti pozvan, saopćilo je ministarstvo.

Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak izrazio je "duboko nezadovoljstvo i žaljenje" zbog novih japanskih pretenzija nad suverenitetom otoka, za koje Južna Koreja tvrdi da su spomenute u priručniku za nastavnike u srednjim školama.

U međuvremenu je u Tokiju vladin glasnogovornik Nobutaka Machimura izjavio da je njegova vlada bila oprezna u stvaranju smjernica nastavnicima i pozvao je na mir.

"Nepotrebno je reći da je Južna Koreja važan susjed Japana", kazao je.

"Želimo izbjeći situaciju u kojoj su odnosi Japana i Južne Koreje ugroženi svakim pitanjem i nadam se da će obje strane hladno reagirati", kazao je.

Protesti Južnokorejaca u vezi s ovim su započeli kod japanske ambasade i u drugim krajevima Seula, dok je policija za suzbijanje nemira razmještena kako bi odgovorila na njih.

Sporni otoci našli su se pod japanskom kolonijalnom vladavinom kao i ostatak Koreje u početku 20. stoljeća.

Spor je, međutim, oko toga trebaju li oni biti obuhvaćena japanskim povratkom suvereniteta nad okupiranim teritorijama nakon njegovog poraza u Drugom svjetskom ratu.

Obje zemlje tvrde da njihove pretenzije na otoke imaju snažnu historijsku pozadinu.

Južna Koreja je smjestila malu jedinicu pomorske policije na ogoljelim otocima bez vegetacije, koji imaju ukupnu površinu od 18,7 hektrara.