Svijet
0

Južna Koreja pola stoljeća držala u tajnosti pokolj 100.000 ljudi

FENA
Od jedne masovne grobnice do druge, Južna Koreja iskopava kosture i zatrpanu istinu o hladnokrvnim pokoljima neznanih hiljada ljevičara i bespomoćnih seljaka u ljeto terora 1950. godine.

Uz povremeno prisustvo američkih oficira i dok su sjevernokorejski osvajači protjerani s Korejskog poluotoka, vojska i policija Juga tada su ispraznile južnokorejske zatvore, svrstale zatočenike u redove i pucale im u glavu, bacajući tijela u nabrzinu iskopane grobnice.

Ostali su bačeni u napuštena rudarska okna ili u more. Među ubijenima su bile žene i djeca. Većina žrtava nikada nije bila optužena niti im je bilo suđeno.

Masovna pogubljenja - koja su imala za cilj spriječiti moguće južnjačke ljevičare od ujedinjenja sa Sjevernjacima - izvedena su u periodu od nekoliko sedmica i sakrivana su od historije pola stoljeća.

To je bilo "najtragičnije i najbrutalnije poglavlje Korejskog rata", tvrdi historičar Kim Dong-choon, član dvije godine stare vladine komisije koja istražuje ubistva.

Stotine posmrtnih ostataka izvučeno je iz grobnica do sada, ali istražitelji tvrde da je to samo sićušni dio ubijenih. Komisija procjenjuje da je najmanje 100.000 ljudi ubijeno od 20 miliona južnokorejskog stanovništva.

Procjena je zasnovana na projekcijama lokalnih istraživanja i "veoma je zastarjela", kazao je Kim. Istinska brojka mogla bi biti dvostruko viša ili čak još viša, izjavio je on za Associated Press.

Pored toga, hiljade Južnokorejaca koji su navodno sarađivali s okupatorom ubile su južnjačke snage kasnije tikom 1950. a i osvajači su ranije također pogubljivali desničare.

Tokom poslijeratnih decenija južnokorejskih desničarskih diktatura prestrašene porodice žrtava šutjele su o krvavom ljetu.

Američki vojni izvještaji o južnokorejskom pokolju imali su pečat "tajno" i prebačeni su u Washington. Svjedočenja komunista odbačena su kao laži.