Svijet
0

Južna Koreja napravila opasan presedan u Afganistanu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Južnokorejska vlada primila je pohvale u četvrtak zbog svoje ulogu u osiguravanju slobode za 19 talaca koje su držali talibani u Afganistanu. Sa druge strane ta ista vlada se suočava sa kritikom. Mnogi smatraju da su oni napravili opasan presedan zbog pregovaranja sa talibanima i udovoljavanja njihovim uslovima.

Talibanski pobunjenici su u srijedu oslobodili 12 od 19 južnokorejskih krišćana, crkvenih volontera, koji su bili zarobljeni skoro šest sedmica.

Ako i ostatak talaca puste danas, svi bi se trebali vratiti skupa u Južnu Koreju komercijalnim letom, rekli su južnokorejski visoki dužnosnici.

Dok tamošnji mediji hvale trenutnu južnokorejsku vlast na uspješnom rješavanju talačke krize, ipak naglašavaju i moguće negativne posljedice. Pošto su vlasti direktno pregovarale sa teroristima te udovoljili njihovim uslovima, to bi moglo opteretiti i "okaljati" Južnu Koreju na međunarodnoj političkoj sceni.

Seth Jones, stručnjak za bliskoistočno pitanje, za američki PBS je rekao: "Ovakav dogovor će osnažiti talibane te znatno povećati rizik za otmice ostalih međunarodnih snaga te humanitarnih radnika koji se nalaze u Afganistanu".

Talibani su oteli 23 južnokorejska crkvena volontera 19. jula. Dva taoca su ubijena nakon neispunjenih ultimatuma, a dva su puštena kao znak dobre volje.