Svijet
0

Južna Koreja i Kuvajt pozivaju Iran na saradnju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Južna Koreja i Kuvajt apelirali su u utorak na mirno rješavanje krize oko iranskog nuklearnog programa savjetujući Teheranu da sarađuje s Ujedinjenim nacijama, navodi se u saopćenju koje je objavljeno povodom posjete predsjednika Roha Moo-hyuna emiratu.

"Obje zemlje naglašavaju kako je neophodno miroljubivo rješenje i savjetuju Teheranu da nastavi dijalog s međunarodnom zajednicom i u potpunosti sarađuje s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA)", navodi se u saopćenju koje je objavila državna agencija Kuna.

Oni su istaknuli kako je važno da se uspostavi mir i stabilnost na Bliskom istoku i na Korejskom poluotoku, u interesu mira i sigurnosti u svijetu.

Na bilateralanom planu dvije zemlje su potpisale tri memoranduma kako bi ojačale saradnju u obasti tehnologije informacija, izgradnji, trgovini i investicijama.

Južnokorejski predsjednik je naglasio da njegova zemlja uvozi 12 posto potrebnih količina nafte iz Kuvajta.

Na čelu delegacije od 200 poslovnih ljudi, on u toku dana putuje u Katar gdje završava regionalnu turneju koju je počeo u Saudijskoj Arabiji.

U Rijadu je Roh Moo-hyun izjavio kako se nada da će biti zaključen sporazum o slobodnoj trgovini između Južne Koreje i pet naftnih monarhija u Zalivu.