Svijet
0

Južna Koreja će od bivših talaca tražiti da otplate svoje spašavanje

Sarajevo-x.com
Južna Koreja će tražiti da 19 talaca, koji su bili u talibanskom zarobljeništvu, otplati dio troškova svoga osolobađanja. Taoci su sve više na udaru kritike svog zloglasnog putovanja u Afganistan unatoč protivljenju ministarstva vanjskih poslova.

Predsjednik Roh Moo-Hyun je dao instrukcije kabinetu da zatraže povrat sredstava koja su utrošena na spašavanje talaca striktno zakonskim instrumentima, izjavio je predsjednikov glasnogovornik Cheon Ho-Seon.

Cheon je rekao da će vlada vratiti troškove avionskih karata te prijevoza dvojice ubijenih talaca.

Yu Kyeong-Sik, glasnogovornik bivših zatočenika, više se puta izvinio nakon povratka u Seul u nedjelju. "Veliki smo dužnici ovoj zemlji", rekao je.

Ova crkvena grupa je otišla u Afganistan unatoč snažnom protivljenju i upozorenju ministarstva vanjskih poslova.

"Ignorišući vladina upozorenja te organizujući misiju u politički nestabilnoj muslimanskoj zemlji bez ikakvog razmišljanja, taoci su nanijeli veliki teret na leđa svoje domovina ", pišu novine JoongAng Ilbo.

"Kršeći međunarodne principe te direktno pregovarajući sa teroristima, naša zemlja je izgubila ugled. Korejske crkve neće moći pobjeći od mnoštva kritika i osuda da je njihov agresivni misionarski rad doveo ljude u životnu opasnost".

Najveću zabrinutost predstavlja presedan koji je napravila južnokorejska vlada pregovarajući sa teroristima. Sada se strahuje da će broj otmica u Afganistanu biti povećan.

Taoci, koji su u Seul stigli jučer nemaju ozbiljnijih zdravstvenih tegoba te nema dokaza da ih je neko premlaćivao.