Svijet
0

Južna Koreja: Aktivisti poslali balone s porukama Sjevernoj Koreji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Južnokorejski aktivisti i dezerteri iz Sjeverne Koreje poslali su balone s desetinama hiljada propagadnih poruka u Sjevernu Koreju u kojoj je nacionalna žalost za preminulim predsjednikom Kim Jong-ilom.

Slanje ovakvih poruka od grupe aktivista, koji su se okupili na granici će zasigurno razbjesniti Sjever koji takva djelovanja posmatra kao propagandni rat, javlja AP.

U porukama odštampanim na lecima osuđuje se ponovni nasljedni transfer vlast u Sjevernoj Koreji.

Sjeverena Koreja je i ranije upozoravala da će otvoriti vatru na Južnu Koreju kao odgovor na takva djelovanja, a slanje balona u srijedu uslijedilo je u veoma osjetljivom periodu za Sjevernu Koreju.

Mnogi na azijskom kontinetu su zabrinuti da će doći do krvave borbe za vlast između Kim Jong-una i njegovih rivala u zemlji koja razvija nuklearni program. Međutim, za sada nema znakova nemira ili nesuglasica u Pjongjangu.

Sjeverna Koreja je proglasila 10-dnevnu žalost, zastave su spuštene na pola koplja u vojnim kasarnama, fabrikama i državnim ustanovama. Ulice Pjongjanga su mirne dok građani odaju počast "dragom vođi".

Kim Jong-il umro je od srčanog udara u subotu u 69. godini, od prekomjernog rada i stresa, tvrde sjevernokorejski mediji.