Svijet
0

Južna Amerika traži od SAD-a ukidanje embarga Kubi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ministri vanjskih poslova dvanaest zemalja članica Unije južnoameričkih naroda (UNASUR) pozvali su u utorak predsjednika Sjedinjenih Država Baracka Obamu da što prije ukine američki embargo Kubi, navodeći da je takav potez od ključne važnosti za unapređivanje američkih veza s regijom.

"Da bi imao dobre veze s Južnom Amerikom, važno je da SAD promijeni svoju politiku prema Kubi", izjavio je novinarima brazilski ministar vanjskih poslova Nelson Jobim, prenio je Reuters.

Učesnici sastanka UNASUR-a kazali su da će ovo pitanje oblikovati buduće odnose s Washingtonom.

Zastupnički dom američkog Kongresa prošlog je mjeseca usvojio zakon kojim se ublažavaju ograničenja koja se tiču trgovine s Kubom i porodičnih putovanja na taj otok.

Obama je saopćio da podržava olakšavanje porodičnih putovanja i slanja novca kubanskih Amerikanaca na Kubu, dodajući kako trgovački embargo treba da ostane kao način pritiska u cilju provođenja demokratskih reformi u toj zemlji.

"Uz novog predsjednika SAD-a, vidimo povoljne uvjete da se okonča ova nepravedna i diskriminirajuća situacija", poručila je sa sastanka UNASUR-a argentinska ministrica odbrane Nilda Garre.

Pored Kube, Brazila i Argentine, sastanku su prisustvovali i predstavnici Perua, Ekvadora, Gvajane, Bolivije, Kolumbije, Paragvaja, Urugvaja, Venecuele i Surinama, navela je britanska agencija.