U iščekivanju potpisa
48

Južna Amerika i EU na prekretnici: Može li "Samit posljednje prilike" izroditi ključni sporazum?

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zemlje članice južnoameričke ekonomske organizacije Mercosur razmatraju održavanje novog samita sa zvaničnicima EU sa jednim ciljem - potpisivanjem dugoočekivanog trgovinskog sporazuma.

Tačan datum susreta još uvijek nije dogovoren, ali kako ističu izvori za magazin Politico to bi se trebalo desiti ubrzo nakon samita Mercosura 31. januara.

Trgovinski sporazum između Južne Amerike i Evropske unije predstavlja pitanje koje se već dugo razmatra, a posljednji put je ovo pitanje razmatrano na sastanku zemalja početkom decembra.

"Ipak, izbor Javiera Mileija na čelo Argentine prolongirao je cijeli proces. Tada predsjednik u odlasku Alberto Fernandez izjavio je kako ne može potpisati trgovinski sporazum jer je on loš za lokalna preduzeća", piše Politico.

Fernandezovo neslaganje šokiralo je političke saveznike u Južnoj Americi, ali i EU, a mnogi su se zapitali da li će sporazum uopće biti i zaključen.

Ipak, sada postoji novi optimizam da bi se napredak na sporazumu mogao ostvariti prije isteka mandata aktuelnog saziva Evropske komisije i prije održavanje izbora za Evropski parlament u junu ove godine.

S obzirom na to da se sporazum već dugo čeka, mnogi su naredni susret zvaničnika EU i Mercosura ocijenili i kao "samit posljednje prilike" što dovoljno govorio o tome koliki značaj predstavlja ovakva vrsta dogovora između zemalja.