Svijet
0

Južna Afrika: U sudaru voza i kamiona poginulo 26 farmera

SRNA
Sudar voza i kamiona (Foto: AFP)
Sudar voza i kamiona (Foto: AFP)
Najmanje 26 osoba poginulo je tokom sudara voza i kamiona koji je prevozio farmere u istočnoj južnoafričkoj provinciji Mpumalanga.

Voz koji je prevozio hranu za Mozambik sudario se sa kamionom i vukao ga skoro dva kilometra, ostavljajući za sobom raskomadana tijela.

Nesreća se dogodila oko 7.30 sati po lokalnom vremenu blizu grada Malelane u provinciji Mpumalanga, južno od čuvenog nacionalnog parka Kruger.

Novinska agencija AFP prenosi da se do kasno sinoć broj preminulih povećao na 26.

"Ovo je jedna od najgorih saobraćajnih nesreća u našoj regiji od 1994. godine", rekao je portparol Pokrajinskog sekretarijata za bezbjednost Joseph Mabuza.

Kamion je prevozio više od 40 farmera od kojih je najveći broj pretrpio ozbiljne povrede, zbog čega je moguće da će se broj preminulih povećavati.

"Izgleda da je vozač kamiona neoprezno prešao prugu, nakon čega ga je udario voz i vukao skoro dva kilometra", rekao je Mabuza.

Policija navodi da je vozač u pritvoru i da će se vjerovatno suočiti sa optužnicom za višestruko ubistvo.

Nesreće na pružnim prelazima česte su u Južnoj Africi, gdje vozači često ignorišu znake za sigurnost.

Južnoafrički sud je ove godine osudio na 20 godina zatvora vozača minibusa u Kejptaunu koji je ignorisao saobraćajne znake na pružnom prelazu i udario u voz, pri čemu je život izgubilo 10 djece.