Suđenje za genocid
48

Južna Afrika traži od ICJ da razmotri da li su izraelski napadi na Rafah kršenje mjere zabrane

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vlada Južne Afrike u utorak je saopćila da je podnijela "hitni zahtjev" Međunarodnom sudu UN-a da razmotri jesu li izraelske vojne operacije koje ciljaju grad Rafah na jugu Gaze kršenje privremenih naredbi koje je sud izrekao prošlog mjeseca u predmetu koji se odnosi na genocid.

Južnoafrička Republika je saopćila da je zatražila od suda da ocijeni da li izraelski udari na Rafah i njegova namjera da pokrene kopnenu ofanzivu na grad u kome je 1,4 miliona Palestinaca potražilo sklonište, krše i Konvenciju UN-a o genocidu i preliminarne naredbe koje je sud izdao prošlog mjeseca u slučaju u kome se Izrael optužuje za genocid.

Rafah se nalazi na granici s Egiptom, koji je upozorio da bi ofanziva na grad koji sada ima više od polovine stanovništva Gaze, donijela katastrofu.

Južnoafrička vlada u saopćenju je navela da je Rafah "posljednje utočište za preživjele ljude u Gazi". Zatražila je od najvišeg suda UN-a da razmotri korištenje svojih ovlasti za izdavanje dodatnih preliminarnih naredbi u kojima se Izraelu naređuje da spriječi pogibije i razaranja u Rafahu.

Sud nije odmah potvrdio prijem novog zahtjeva. Ako odluči da održi još jednu raspravu o zahtjevu za nove privremene mjere, vjerovatno će odlučiti u roku od nekoliko sedmica.

Izrael odlučno negira da je počinio genocid u Gazi i tvrdi da čini sve što je u njegovim moćima da poštedi civile i da napada samo militante Hamasa. Navodi da Hamasova taktika ugrađivanja u civilna područja otežava izbjegavanje civilnih žrtava.

Izraelski napad doveo je do razaranja u Gazi, s više od 28.000 ubijenih ljudi, od čega je više od 70 posto žena i maloljetnika, tvrde lokalni zdravstveni zvaničnici u enklavi koju kontroliše Hamas. Oko 80 posto stanovništva je raseljeno, a UN tvrde da je humanitarna katastrofa gurnula više od četvrtine Palestinaca u Gazi ka gladovanju.

Izrael kaže da je ubio hiljade militanata u svom cilju slamanja Hamasa u znak odmazde za napade 7. oktobra na južni Izrael. Ubijeno je oko 1.200 ljudi, većinom civila, a 250 je zarobljeno.

Južna Afrika je optužila Izrael da je ignorirao preliminarnu odluku suda u danima nakon što je donesena nastavljajući ubijati civile, penosi AP.