Pred međunarodnim sudom
329

Južna Afrika povukla konkretan potez: Podnijeli prijavu protiv Izraela za genocid u Gazi

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Južnoafrička Republika pokrenula je postupak protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde UN-a (ICJ) optužujući Izrael da je počinio genocid u Gazi.

Iako će za rješavanje ovakvog slučaja trebati vjerovatno godine, Južna Afrika pozvala je sud da se sastane u narednih nekoliko dana kako bi izdali privremene mjere kojima se poziva na prekid vatre.

"Djela i propusti Izraela na koje se žalimo su genocidnog karaktera jer imaju za cilj uništenje značajnog dijela palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe. U ovom slučaju su neophodne privremene mjere za zaštitu palestinskog naroda", navodi se u prijavi.

Član IX Konvencije o genocidu dozvoljava bilo kojoj državi članici da podnese tužbu protiv druge, čak iako nema direktnu vezu sa sukobom.

"Pretpostavlja se da je genocidna namjera teška za dokazati, ali Izraelci su dali mnoštvo izjava koje laku dokazuju namjeru da se u potpiunosti ili djelimično unište Palestinci u Gazi", rekla je analitičarka Susan Akram.

Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Lior Haiat reagovao je na optužbe iz Južne Afrike te ih je nazvao gnusnim.

"Izrael s gnušanjem odbacuje klevetu koju širi Južnoafrička Republika u svojoj prijavi. Tužba Južne Afrike nema ni činjeničnu ni pravnu osnovu te predstavlja prezirno iskorištavanje suda", poručili su.