|

Južna Afrika obilježila 30. godišnjicu događaja u Sovetu

Južna Afrika obilježila 30. godišnjicu događaja u Sovetu
0
F
FENA
16.6.2006. u 13:38
0
komentara
0

dijeljenja
Južna Afrika obilježila 30. godišnjicu događaja u Sovetu 30 godina od krvavih stradanja
Južna Afrika obilježila je u petak marševima i prigodnim programom na glavnome nogometnon stadionu u Sovetu, gradu pored Johannesburga, 30. godišnjicu studentskih demonstracija kada je policija žestoko intervenirala, što je kasnije podstaknulo mnoge Južnoafrikance da krenu u borbu protiv apartheida.
Oko hiljadu ljudi, na čelu s predsjednikom Taboom Mbekijem, prošetalo je ulicama Soveta, istim putem kao i studenti 16. juna 1976. godine. U toku marša minutom šutnje odali su počast Hektoru Pietersonu, 17-godišnjem mladiću koji je stradao tokom intervencije policije i koji je postao simbol studentske borbe za demokratiju, podsjeća agencija AP.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Nekadašnji učesnici tih događaja govorili su o studentskom protestu koji je započeo pobunom protiv održavanja nastave u školstvu na afrikanerskom, jeziku bijele manjine na vlasti kojim govori tek šest od 44 miliona stanovnika Južne Afrike.

Tadašnji režim apartheida žestoko je reagirao. Policija je upotrijebila suzavac i grubu silu protiv nenaoružanih studenata. Vijesti o grubo ugušenoj pobuni obišle su cijeli svijet koji je osudio takvo nasilje režima na vlasti.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.