Svijet
93

Jutros u sedam sati počeli predsjednički izbori u Austriji

FENA
Rudolf Hundstorfer (Foto: EPA)
Rudolf Hundstorfer (Foto: EPA)
U Austriji je jutros, od sedam sati, otvorena većina glasačkih mjesta za predsjedničke izbore, na kojima građani mogu da biraju između šest kandidata.

U Beču i Insbruku građani mogu da glasaju do 17 sati, dok se u drugim pokrajinama glasačka mjesta zatvaraju u 16 sati, a u pojedinim općinama i mnogo ranije.

Pošto se radi o izborima s velikim brojem kandidata, već sada je gotovo izvjesno da niko neće moći do osvoji većinu glasova, tako da će biti neophodan drugi krug glasanja, koji bi se održao 22. maja.

Kandidati su Rudolf Hundstorfer (SPÖ), Norbert Hofer (FPÖ), Andreas Kohl (ÖVP), Alexandea van der Bellen (Die Grünen) i nezavisni kandidati Irmgard Gris, kao i Rihard Lugner.

Austrijsko društvo se i na ovim izborima podijelilo na dva bloka. Na jednoj strani su Rudolf Hundstorfer (SPÖ) i Alexander van der Bellen (Die Grünen) kao predstavnici lijevog bloka i na desnom bloku ostali kandidati. Kao kandidat iz desnog bloka koji ima najviše šansi, smatra se Norbert Hofer iz FPÖ, koji se inače zalaže za strožiji odnos prema strancima i zatvaranje granica za izbjeglice.

Karakteristika ovih izbore je, da i pored svih istraživanja, ne može se sa sigurnošću reći ko će proći u drugi krug izbora. Interesantno je da kako se dan izbora primicao, sve je bilo više osoba koje su bile neodlučne koga će izabrati. Iako predsjednik Austrije nema velika ovlaštenja, čitavu izbornu kampanju su obilježile teme kao što su, izbjeglička kriza, TTIP, rad vlade itd.

Na predsjedničkim izborima pravo glasa ima 6.382.484 Austrijanaca.