Svijet
0

Jusufspahić: Glas protiv autokratije

FENA
Srbijanski muftija Muhamed Jusufspahić izjavio je da Islamska zajednica ne želi da u Srbiji bude moneta za potkusurivanje političkih interesa Sarajeva, već želi saradnju sa svima, ali i svoju kuću.

"Ne dijelimo muslimane Srbije na nacije, jer muslimani su braća. Prepreke su brojne, ali nećemo Islamsku zajednicu Srbije podijeljenu na sfere utjecaja bošnjačke i albanske politike“, poručio je Jusufspahić u intervjuu današnjoj "Politici".

Jusufspahić, doskorašnji beogradski imam, koji je 4. oktobra na Vrhovnom saboru IZS izabran za srbijanskog muftiju, rekao je da odluke Vrhovnog Sabora IZS Srbije stavljaju tačku na nejedinstvo muslimana Srbije, što je "svakako dobro i Bogu ugodno djelo".

"U Ramazanu se dobra djela uvećavaju još više. Imami, profesori, vjeroučitelji neće više da trpe jednoumlje, politiku u IZ i represiju. Svojim glasom stali su za jedinstvo muslimana Srbije i digli glas protiv autokratije", istakao je on.

Na pitanje zašto je Sabor Islamske zajednice Sandžaka smijenio muftiju Muamera Zukorlića kada je on izabran na Objediniteljskom saboru IZ u Srbiji 27. marta, a, osim toga, u to vrijeme nije bio u Srbiji, Jusufspahić je odgovorio da nije toliko bitno da li je bio u Srbiji ili ne u trenutku smjene, već je bitno da li je koncept njegove zajednice koncept IZ koja ima svoje sjedište u Srbiji ili je to zajednica čija je "glava van Srbije".

Pošto se o ovome drugome radi, logično je da muslimani Srbije smijene Muamera Zukorlića, rekao je Jusufspahić.

Povodom opaske da je Zukorlić ponovo dobio povjerenje Sabora IZ, ne priznaje odluke IZS, ali zato optužuje Jusufspahića da je njegova "navodna smjena savez Udbe, Sulejmana Ugljanina i porodice Jusufspahić u Beogradu, on je rekao da bi se to moglo okarakterizirati kao izjava "očajnika koji traži što teže riječi ne bi li podigao što veću prašinu i zbunjujući javnost, nesvjestan konotacija svojih izjava, hoće da se u toj prašini izgubi".

"Ovdje su se okupili imami i džemati diljem Srbije da preusmjere kretanja u svojoj vjerskoj zajednici na srbijanski kolosijek, bez podjela muslimanskog življa na albansko-bošnjačke nacionalne i političke faktore. Čime li se to bave gospoda Zukorlić i saradnici pa bi državna bezbjednost trebalo da reagira?! Njihove optužbe su bijedne, a opasnost koju po džematima siju svojim naoružanjem ogromna", istakao je Jusufspahić.

On je naglasio da nema mjesta ekstremizmu u IZS i da se zbog toga promjene i dešavaju.

"Kuda mi hodimo i kud’ mi vodimo, ekstremizma nema", dodao je Jusufspahić.

On je rekao da je IZS natpolitička institucija muslimana Srbije i ne obavezuju je konstatacije satelitskih stranaka bivšeg muftije Zukorlića, niti politička previranja uopće.

Upitan šta očekuje od države pošto Zakon o crkvama i vjerskim zajednicama priznaje postojanje samo jedne Islamske zajednice na teritoriji Republike Srbije, Jusufspahić je odgovorio da očekuje da i dalje podržava jedinstvenu zajednicu, ali i da se opredijeli za koncept zajednice koja afirmira Srbiju kao svoju maticu.