"Kulturni genocid"
25

Justin Trudeau tražio od pape Franje izvinjenje zbog zlostavljanja u školama

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Premijer Kanade Justin Trudeau zatražio je od pape Franje, s kojim se susreo jučer, da se izvini zbog uloge Katoličke crkve u kanadskom školskom sistemu u kojem su autohtoni Kanađani desetljećima zlostavljani.

"Rekao sam mu koliko je važno da Kanađani krenu dalje i pomire se s autohtonim narodima", rekao je Trudeau nakon sastanka s papom.

Dodao je da je pozvao papu da se izvini u Kanadi.

Blizu 150.000 djece iz starosjedilačkih porodica prisilno je upisano u 139 katoličkih škola, gdje im je zabranjeno govoriti maternjim jezikom ili prakticirati vlastitu kulturu. Mnogi su psihički i seksualno mučeni i Kanadska komisija za istinu i pomirenje pozvala je papu da se izvini, jer je to izvinjenje dio procesa ozdravljenja za preživjele.

Iako zvanični Vatikan nije komentirao zahtjev kanadskog premijera, potvrdio je da je razgovor koji je trajao više od pola sata bio srdačan. Istaknuto je da je razgovor bio usredotočen na teme integracije i pomirenja, kao i vjerske slobode i aktuelna etička pitanja.

Komisija za istinu i pomirenje Kanade, koja je zadužena za prikupljanje priča o preživjelima, nazvala je internatski školski sistem "kulturnim genocidom". U svom izvještaju komisija je preporučila da Katolička crkva izda formalno izvinjenje zbog svog udjela u školskom sistemu.