Duboko žali
2

Justin Trudeau se izvinio zbog fotografije iz 2001. na kojoj ima tamnu šminku i turban

E. Sk.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kanadski premijer Justin Trudeau izjavio je da duboko žali zbog korištenja tamne šminke 2001. godine nakon što se neugodna fotografija pojavila u javnosti pet sedmica uoči izbora u kojima ga je čekala teška borba.

Fotografija 29-godišnjeg Trudeaua s licem koje je zatamnio šminkom glavni je izazov za vođu koji često govori o potrebi borbe protiv rasne diskriminacije i koji u svom kabinetu ima tri istaknuta ministra indijskog porijekla.

"Trebao sam tada znati više, ali nisam. Duboko žalim što sam to učinio. Obukao sam Aladdinov kostim i stavio šminku. Nisam to smio učiniti", rekao je Trudeau novinarima nakon što je magazin Time objavio fotografiju.

Na fotografiji se vidi da kanadaski premijer nosi turban i bijeli ogrtač, a lice mu je prekriveno tamnom šminkom.

Trudeau je u tijesnoj borbi s konzervativnim liderom Andrewom Scheerom uoči saveznih izbora 21. oktobra. Scheer je rekao da je fotografijom šokiran i razočaran.

"To šminkanje je djelo otvorenog podsmijeha i rasizma. Ono što su Kanađani vidjeli večeras neko je s potpunim nedostatkom prosuđivanja i integriteta i neko ko nije spreman upravljati ovom zemljom", rekao je Scheer novinarima u Quebecu.