Svijet
26

Justin Trudeau: Od Djeda Mrazovog špijuna i boksera, do premijera Kanade

Klix.ba
(Foto: EPA)
Četrdesettrogodišnji Justin Trudeau izabran je za novog premijera Kanade. Iako su ga mnogi smatrali mladim, te nije imao nekog političkog iskustva, uspio je osvojiti srca Kanađana i ubijediti ih da je on pravi za tu poziciju.

Iako je njegovo prezime poznato zahvaljujući ocu Peirreu Trudeaui koji je bio premijer prije u dva navrata, Justin nije imao političku karijeru prije niti je vodio neku firmu kako bi se, poput većine političara, pohvalio kao uspješan biznismen.

Rođen je 25. decembra 1971. godine, a nekoliko mjeseci kasnije "na babine" je došao američki predsjednik Richard Nixon kazavši: "Danas ćemo zaobići formalnosti. Želim nazdraviti budućem premijeru Kanade-Justinu Pierreu Trudeau", kazao je Nixon.

Kada je bio mali, nakon odmora na Arktiku, mislio je da radi kao špijun za Djeda Mraza. Završio je McGill univerzitet u Montrealu 1994. godine i otišao na zapad kako bi radio u školi. Podučavao je francuski i matematiku dok je živio u Vancouveru, a u međuvremenu je diplomirao i na Univerzitetu Britihs Columbia.

Otac mu je preminuo kada je imao 28 godina, a javnost ga je uočila i zapamtila kada je održao hvalospjev o svom ocu u bazilici Notre Dame u Montrealu. Govorio je o onome što ga je naučio otac, naglasivši važnost javne službe.

"Znali smo da smo najsretnija djeca na svijetu i da nismo uradili ništa da to zaslužimo. To je nešto na što ćemo morati raditi naporno do kraja života kako bismo nadživjeli", kazao je.

Godinama kasnije postaje zagovornik rješavanja problema zdravog okoliša i mladih. Tek 2008. godine Justin ulazi u politiku kada na izborima predstavlja Liberalnu partiju u Papineau distriktu. Svi su pričali kako je to mjesto dobio zahvaljujući ocu. No, dokazao im je svima da je veliki borac.

Čak je učestvovao u bokserskom meču u humanitarne svrhe, a protivnik u ringu mu je bio tadašnji senator iz Konzervativne partije. U prvoj rundi je primao jake udarce, da bi se u drugoj vratio i u trećoj raskrvario protivnika, nakon čega je meč prerkinut. Tada se o njemu pričalo kao o strastvenom borcu, a njegova partija napravila je kampanju na toj borbi s natpisom "Justin Trudeau je spreman boriti se za Kanađane".

Justin je porodičan čovjek. Oženjen je Sophijom Gregoire, poznatom TV i radio voditeljicom, s kojom ima troje djece.

Sudeći prema njegovim ciljevima dok je na vlasti, Kanadu očekuju velike promjene, a među njima su učiniti kanadsku vladu transparentnijom i dostupnijom, smanjiti poreze srednjoj klasi i pomoći samohranim roditeljima te siromašnim porodicama, ulagati u zelenilo, otvoriti vrata Kanade imigrantima, okončati borbu kanadskih snaga u Iraku, legalizovati marihuanu i slično.

"Nadom pobjeđujemo strah, a cinizam teškim radom. Pobjeđujemo negativnu politiku sa pozitivnom vizijom koja ujedinjuje Kanadu", kazao je nakon što je izabran za premijera.