Svijet
109

Jusić za Klix.ba: Sukob Irana i Saudijske Arabije je politički, ali se predstavlja kao vjerski

Piše: S. H.
Muhamed Jusić (Foto: Facebook)
Muhamed Jusić (Foto: Facebook)
Diplomatski sukob Irana i Saudijske Arabije trenutno je važan segment ne samo regionalnih bliskoistočnih tokova, već i svjetske politike. Tome je znatno doprinijelo ukidanje međunarodnih sankcija Iranu, što će definitivno utjecati i na cijenu sirove nafte na svjetskom tržištu, ali i na rat u Siriji, smatra Muhamed Jusić analitičar dešavanja na Bliskom istoku i autor knjige "Od Arapskog proljeća do arapske zime".

Sukob Irana i Saudijske Arabije, prekidanje međusobnih diplomatskih odnosa i najnovije ukidanje međunarodnih sankcija Iranu definitivno će izroditi nove političke odnose u zemljama Zaljeva, pa i šire. Osim toga, sukob tih država definitivno se pokušava predstaviti i kao vjerski, sunitsko-šiitski, što u cijeloj priči dobija sasvim novu dimenziju.

Rivalstvo Saudijske Arabije i Irana traje dugo, jer i jedni i drugi sebe doživljavaju kao političke i duhovne lidere imaginarnog muslimanskog svijeta koji kao monolitna ni vjerska niti politička cjelina ne postoji. U svakom slučaju radi se i o borbi za dominaciju u regionu.

Bez dogovora Irana i Saudijske Arabije nema rješenja krize na Bliskom istoku

U razgovoru za Klix.ba Jusić naglašava kako su slabljenjem ideja arapskog nacionalizma počeli jačati partikularni identiteti, a prije svega vjerski i sektaški, zbog čega se i ovaj sukob Irana i Saudijske Arabije pokušava predstaviti kao sunitsko-šiitski.

"Suniti i šiiti su stoljećima i pored teoloških rasprava i nesuglasica živjeli u miru širom muslimanskog svijeta i među njima nikad nije bilo poziva na istrebljenje. Sukob ovih dviju regionalnih sila od početka mirnih demonstracija protiv režima Bashara el-Assada koji su kasnije prerasli u otvoreni rat je uveliko odredio tok tamošnje krize. Međutim, ne smijemo zanemariti i drugi veći sukob koji se vodi na teritoriji Sirije i Iraka i pod krinkom borbe protiv ISIL-a, a to je sukob Zapada i ponovo probuđenih ruskih imperijalnih ambicija. Znači, taj sukob ne samo da se može odraziti na rat u Siriji, nego je on jedan bitan dio čitavog konflikta. Mislim da je svima danas jasno da bez minimuma dogovora između Irana i Saudijske Arabije o budućnosti regiona, ali i dogovora drugih svjetskih sila koje su involvirane u sukob, nema rješenja ne samo sirijskog nego i drugih sukoba u regionu", smatra Jusić.

Iran će ukidanje sankcija pokušati predstaviti kao svoju veliku pobjedu

Prije nekoliko dana objavljena je informacija da se Iranu ukidaju međunarodne sankcije nakon dogovora o ograničavanju svog nuklearnog programa, čime će Iran izaći iz ekonomske izolacije i postati važan akter na međunarodnom nivou, ne samo kada je riječ o politici, već i privredi.

"Očekuje se da će Iran, ukoliko sankcije ostanu ukinute, obnoviti svoju oslabljenu ekonomiju. To znači ne samo više sredstava za finansiranje ratova koje direktno ili preko posredničkih paravojnih formacija vodi u regionu, nego i stabilizaciju unutrašnjih prilika koje su između ostalog i zbog teške ekonomske situacije bile rovite. Također, za pretpostaviti je da će Iran ukidanje sankcija predstaviti kao svoju veliku pobjedu i da će i predsjednik Hassan Rohani i na domaćem i na međunarodnom planu pokušati izvući maksimum. Ne treba zanemariti i rat cijenama nafte koji bjesni u pozadini svih ovih oružanih sukoba, a na koji će ukidanje sankcija itekako utjecati", ističe Jusić.

Nakon svega, definitivno je da će se Iran aktivnije uključiti u regionalne sukobe, a koliko će to utjecati na rješavanje tih sukoba teško je predvidjeti zbog složenih odnosa i višestrukih faktora koji su involvirani u dešavanja na Bliskom istoku.