Ukrajina
0

Juščenko odbacio svako miješanje izvana u unutrašnju krizu

FENA
Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko izjavio je u utorak da njegova zemlja neće prihvatiti "ni jedan scenario izvana", aludirajući na Rusiju, dok se prozapadna koalicija na vlasti upravo raspada u Kijevu.

"Nacija je krenula putem demokracije i neće prihvatiti scenario uvezen izvana", kazao je on u jednom intervju na koji se poziva njegova press-služba, javio je AFP.

Prozapadna koalicija na vlasti raspala se u utorak i izazvala u Ukrajini novu političku buru koja bi mogla završiti prijevremenim općim izborima.

Predsjednikova stranka, koja je činila savez s blokom premijerke Julije Timošenko, napustila ga je nakon što je usvojen niz zakona kojim su smanjene predsjedničke ovlasti, a za koje su glasali blok Timošenko i proruska opozicija.

Predsjedništvo, koje je već optužilo Juliju Timošenko za "veliku izdaju" u korist Moskve, jer nije osudila rusku vojnu intervenciju u Gruziji, ocijenilo je da se u parlamentu rađa nova prokremaljska koalicija.

Juščenko je u utorak izjavio kako pregovori između bloka Timošenko i prorusa o eventualnoj koaliciji traju već mjesec i po na "ciničan" i "izdajnički" način.

Stalni sukobi između predsjednika Juščenka i njegovog premijera koji će vjerovatnio biti rivali na narednim predsjeničkim izborima krajem 2009. ili početkom 2010. godine, pogoršali su se za vrijeme rusko-gruzijskog rata u augustu ove godine.