{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Juščenko: Krim nije Kosovo

F
23.2.2007. u 13:54
0
0
Juščenko: Krim nije Kosovo
0
Juščenko: Krim nije Kosovo
Krim nije Kosovo i situacija na tome poluotoku neće se razvijati po "kosovskom scenariju", izjavio je predsjednik Ukrajine Viktor Juščenko.
Učestvujući TV projektu "Predsjednik Ukrajine: krimski akcenti", tokom posjete Simferopolju, Juščenko je u četvrtak uvečer rekao da se sukobi na poluotoku mogu izbjeći samo uz jedan uvjet - uvažavanjem svake etničke grupe.

Komentirajući etničku i vjersku napetost na Krimu između "krimskih Turaka" (Tatara) i slavenskog stanovništva, koja je povećana proteklih mjeseci zauzimanjem zemljišnih parcela na poluotoku od strane Tatara, ukrajinski predsjednik je rekao da "nijedna etnička grupa ne treba dominirati" i da "postoje određeni problemi koje treba rješavati", ali da oni "neće imati kobni razvoj".

"Krim nije Kosovo i on je dugo vremena bio uzor kako se živi u multietničkom društvu", rekao je Juščenko, prenose ruski mediji.

Prilikom susreta s lokalnim predstavnicima vlasti na Krimu, Juščenko je istaknuo da je za povećanje napetosti "kriva vlast" i pozvao sve da odustanu od pokušaja da se ruskom dade status regionalnog jezika.

Navodeći da na Krimu uglavnom svi govore ruskim jezikom, predsjednik je rekao da je u Ukrajini državni jezik ukrajinski a da i u Rusiji, gdje je nacionalnih manjina više nego u Ukrajini, ustavom kao zvaničan propisan samo ruski.

Zahtjev za davanje statusa zvaničnog jezika ruskom koristi se, prema riječima Juščenka, u političke svrhe radi pridobijanja birača, a debate o statusu jezika "ne vode rješavanju problema nego ka zaoštravanju političke diskusije i nerazumijevanju", što odgovara "onima koji ne žele vidjeti cjelovitu Ukrajinu".

Od nešto više od dva miliona stavnika Krima, po popisu iz 2001., oko 60 posto čine Rusi, Ukrajinaca je 24,3 posto a "krimskih Turaka" ili Tatara - protjeranih za vrijeme Drugoga svjetskog rata koji se sada vraćaju na poluotok - bilo je 12 posto ili 10 posto više nego na popisu 1989. godine.

Poluotok je poslije prvog rusko-turskog rata (1768-1774) po Kučuk-kajnardžijskom sporazumu pripao carskoj Rusiji, koja je u potpunosti upravljala Krimom od 1783. godine.

Na 300. godišnjicu prisajedinjenja Ukrajine i Rusije, u vrijeme bivšeg sovjetskog lidera Nikite Hruščova "u znak vječnog prijateljstva" Krim je 1954. godine predat na upravu Kijevu, s posebnim, saveznim statusom za Sevastopolj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: