Svijet
0

Juščenko imenovao Juliju Timošenko za mandatara nove ukrajinske vlade

FENA
Ukrajinski predsjednik u četvrtak je imenovao svoju saveznicu iz "narandžaste revolucije" Juliju Timošenko mandatarom za zastav nove vlade, saopćio je njegov ured.

Imenovanje je uslijedilo nakon sporazuma koji su prošle sedmice postigle stranka predsjednika Viktora Juščenka i Blok Timošenko da oforme krhku većinsku koaliciju, jačajući nade u okončanje mjesecima duge političke krize. Glasanje parlamenta očekuje se u četvrtak, javio je AP.

Timošenko je jedna od najkontroverznijih političkih ličnosti u Ukrajini - njezine pristalice je obožavaju, s podozrenjem je gledaju ostali prozapadni političari a preziru je pristalice Viktora Janukoviča, bivšega proruskog premijera.

Ona je bila najenergičnija i najmarkantnija ličnost "narandžaste revoluciji" iz 2004. koja je pomogla uzdizanju Juščenka u predsjednika u napetoj borbi s Janukovičem.

Juščenko je imenovao Timošenko za premijerku početkom 2005., ali ju je smijenio sedam mjeseci kasnije nakon razilaženja u taboru "narandžaste revolucije".

Janukovič je postao premijer prošle godine nakon što je njegova Stranka regija dobila najveći broj glasova na parlamentarnim izborima. U ovoj je godini Juščenko optužio Janukoviča za ilegalno preuzimanje vlasti i naredio nove izbore, koji su održani u septembru.

Janukovičeva stranka opet je dobila najveći broj glasova u septembru, ali nedovoljno da nadmaši broj parlamentarnih mjesta koja su osvojile stranke Juščenka i Timošenko.

Juščenko je javno pružio podršku Timošenko kao premijerki, ali bi mogao doći u situaciju da ona stekne previše vlasti kao mogući suparnik na predsjedničkim izborima 2009.