Ukrajina
0

Juščenko i Timošenko na sudu zbog izbora

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Saveznici ukrajinske premijerke najavili su u utorak da će blokirati napore predsjednika Viktora Juščenka da održi prijevremene parlamentarne izbore.

Dvoje lidera Narandžaste revolucije iz 2004. pretvorili su se u žestoke suparnike i njihova svađa oko toga da li će se izbori održati 7. decembra sada je došla pred sudove, javio je AP.

Juščenko je raspustio parlament i sazvao prijevremene izbore nakon propasti njegove prozapadne koalicije s premijerkom Julijom Timošenko. Timošenko je, međutim, obećala da neće biti izbora i apelovala je na kijevski sud da blokira pripreme za izbore.

Tokom vikenda sud se složio s Timošenko i blokirao je pripreme. Juščenko je u ponedjeljak reagirao naređenjem da se sud ukine.

Saveznik Timošenko, Valerij Pisarenko izjavio je u utorak da će premijerkina stranka osporiti to naređenje.

Timošenko je također odbila da finansira izbore, otvarajući put za produžetak natezanja u vrijeme kada je ekonomija zemlje ozbiljno uzdrmana globalnom finansijskom krizom.

Savezništvo dvoje lidera raspalo se prošlog mjeseca nakon što se Timošenko svrstala uz opoziciju usvajanjem zakona kojim se smanjuju predsjedničke ovlasti. Njih dvoje također su izrazili neslaganje u svojim reakcijama na augustovski rat Rusije i Gruzije.

Juščenko je optužio Timošenko da je izdala napore zemlje da se pridruži NATO-u i da se prodala Kremlju neosuđivanjem rata. Timošenko tvrdi da se protivila ratu, ali je pozvala na partnerstvo s Rusijom.

Očekuje se da se njih dvoje suoče na predsjedničkim izborima 2010.