Svijet
0

Juppe: Sirijski režim kriv je za zločine protiv čovječnosti

FENA
Alain Juppe (Foto: Reuters)
Alain Juppe (Foto: Reuters)
Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe optužio je u srijedu u Moskvi sirijski režim kao krivca za "zločine protiv čovječnosti" tokom gušenja demonstracija pristalica opozicije.

"Može se konstatirati da se sirijski režim upustio u zločin protiv čovječnosti", kazao je Juppe na konferenciji za štampu nakon razgovora s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim čija je zemlja do sada odbijala da se pridruži osudi Sirije u Vijeću sigurnosti UN-a.

"Način na koji je gušila narodnu pobunu nije prihvatljiv", dodao je on.

Juppe je izrazio želju da Rusija podrži osudu sirijskog režima u Vijeću sigurnosti, koju Moskva već mjesecima blokira.

"Represija koju provodi režim dovela je do prolijevanja krvi i to je potpuno neprihvatljivo. Zbog toga, Vijeće sigurnosti treba da uputi snažnu poruku" Damasku, kazao je.

"Sadašnji prioritet je da započne dijalog, pregovori", kazao je on. Smatramo da je poticanje nekih snaga iz opozicije na bojkot dijaloga opasan put prema ponavljanju libijskog scenarija, što ni Rusija ni Francuska ne žele, dodao je.

Juppe je došao u Moskvu s francuskim ministrom odbrane Gerardom Longuetom (Žerar Longe) na godišnju sjednicu Vijeća francusko-ruske saradnje o pitanjima sigurnosti, javio je AFP.