Svijet
0

Jundallah preuzeo odgovornost za napade u Iranu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pobunjenička grupa manjinskih muslimana sunita, Jundallah, preuzela je odgovornost za dvije eksplozije u kojima je u Iranu poginulo tridesetak osoba, javila je TV-stanica Al-Arabiya.

Grupa je u četvrtak saopćila da su samoubilački napadi odgovor na egzekuciju njihovog lidera Abdolmaleka Rigija koja je izvršena u junu, prenijela je ova TV-stanica čije je sjedište u Dubaiju.

Među poginulima su i pripadnici iranske elitne Revolucionarne garde, prenio je Reuters. U elektronskoj pošti dostavljenoj Al-Arabiyi grupa je navela da je meta napada bio skup Revolucionarne garde u gradu Zahedanu.

Više od dvadeset osoba je poginula, a stotinjak ranjeno u dvije eksplozije u gradu Zahedanu na jugoistoku Irana, izvijestila je ranije iranska novinska agencija IRNA pozivajući se na lokalne dužnosnike.

Dvije eksplozije, za koje se vjeruje da su posljedica samoubilačkog napada, potresle su veliku džamiju u Zahedanu, glavnom gradu provincije Sistan-Balushistan, na granici s Pakistanom.

Ova provincija bila je često poprište napada koji su pripisivani pobunjeničkoj grupi manjinskih muslimana sunita, Jundallah, naveo je Reuters.

U Iranu među više od 74 milijuna stanovnika gotovo 90 posto su muslimani šiiti.