Svijet
0

Juncker uputio posljednju ponudu Atini

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker uputio je posljednju ponudu Atini u pokušaju da se postigne dogovor o isplati finansijske pomoći Grčkoj prije isteka današnjeg roka, izjavili su izvori iz EU i Grčke.

Prema toj ponudi, grčki premijer Alexis Tsipras trebalo bi da pošalje pristanak u pisanoj formi na vrijeme, da bi ministri finansija zemalja eurozone imali vremena da održe vanredni sastanak i potvrde dogovor.

Ipak, malo je naznaka da je Tsipras spreman da promijeni stav, nakon što je ranije rekao da su uslovi koje su postavili kreditori "ponižavajući".

Zvaničnik iz Atine rekao je da je Vlada Grčke sa zanimanjem saslušala prijedlog, ali da će Tsipras na referendumu 5. jula zaokružiti "Ne". Grci će se tada izjasniti glasanjem o prijedlogu stranih kreditora.

U posljednju ponudu Evropske komisije uvršten je prijedlog Grčke da PDV za hotele bude 13 posto, a ne 23 posto, kako je bilo prethodno predviđeno. U ovom trenutku nije poznato da li u dokumentu ima još nekih izmjena.

Ako bi ponuda bila prihvaćena, ministri finansija eurozone mogli bi da usvoje saopštenje u kojem bi rekli da će obećanje iz 2012. godine o produžavanju roka za otplatu zajma, smanjenju kamata i produžavanju moratorija na otplatu kamata na zajmove koje je uzela Grčka biti realizovano u oktobru.

Izvori navode da je ponuda uslovljena slanjem pisma na vrijeme iz Atine Junckeru, predsjedniku eurogrupe JeroenU Dijsselbloemu, njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsjedniku Francoisu Hollandu, kako bi oni imali vremena da organizuju vanredan sastanak eurogrupe.