Svijet
0

Juncker upozorava na "Evropu s dvije brzine"

FENA
Juncker
Juncker
Luksemburški premijer Jean-Claude Juncker upozorio je, u intervjuu objavljenom u četvrtak u Njemačkoj, na rizik "Evope s dvije brzine" u slučaju neuspjeha samita u Bruxellesu, koji počinje u četvrtak.

"Alergičan sam na ideju Evrope s dvije brzine... Ali ako ne možemo zajedno krenuti dalje, onda će Evropa s dvije brzine biti jedina mogućnost da se izađe iz trenutnog ćorsokaka", rekao je Juncker za dnevni list Die Welt. "Kada dođe do nekih izazova, bit će potrebno biti u stanju da djelujemo", dodao je.

Luksemburški premijer je izrazio žaljenje što, u aktuelnoj debati o budućem evropskom ugovoru, "koncepcije onih koji su ga potpisali ali nisu ratificirali ustav nailaze na veći odjek od stavova onih koji su ga ratificirali".

"Ako budem imao utisak da pomaci iz ustavnog sporazuma, koji su natjerali luksemburško stanovništvo da glasa 'za' na referendumu u julu 2005., dođu u pitanje, onda ću ja morati reći 'ne' reformiranom ugovoru", rekao je Juncker.

Vratiti se na način odlučivanja unutar Evropske unije kako to želi Poljska, znači "otvoriti Pandorinu kutiju", smatra Juncker, koji ocjenjuje, međutim, da su britanski zahtjevi ti koji "izazivaju najveću zabrinutost", jer oni znače "gubitak suštine" u odnosu na prethodni nacrt ustava.