{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Juncker: U Africi ima 8,5 miliona izbjeglica koje bi mogle poželjeti da dođu u Evropu

F
9.10.2015. u 09:43
1
22
Juncker: U Africi ima 8,5 miliona izbjeglica koje bi mogle poželjeti da dođu u Evropu
1
Juncker: U Africi ima 8,5 miliona izbjeglica koje bi mogle poželjeti da dođu u Evropu
Jean-Claude Juncker (Foto: EPA)
Izbjeglička kriza u Evropi trajat će godinama, ocijenio je u četvrtak predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, poručivši da s tim u vezi ne treba imati iluzija.
"Ova izbjeglička kriza trajat će određen broj godina. Nemam iluzija da će ovo kroz što prolazimo sada brzo biti prošlost", rekao je Juncker na konferenciji u Passauu, na jugu Njemačke.

"Moramo reći ljudima da ovo nije nešto prolazno, privremeno, morat ćemo dugo živjeti s tim problemom", dodao je, napomenuvši da samo u Africi ima 8,5 miliona izbjeglica koje bi mogle poželjeti doći u Evropu.

Osvrnuvši se na Mađarsku, koja je na svojoj granici podigla zid kako bi zaustavila migrante, Juncker je rekao da Evropi ne trebaju novi zidovi. "U Evropi nam ne trebaju novi zidovi (...) a sigurno ne između država članica EU-a."

Juncker je u Passauu, na granici s Austrijom, posjetio prihvatilište za izbjeglice. Passau je jedna od glavnih tačaka ulaska izbjeglica u Njemačku.

Predsjednik Evropske komisije zauzeo se i za bolje odnose s Rusijom.

"Moramo uložiti napore u razvoj praktičnih odnosa s Rusijom. To nije privlačno, ali mora biti tako, ovako ne možemo nastaviti", rekao je.

S Rusima se treba korektno ponašati, rekao je. "Rusija želi da ju se tretira kao jednakopravnu i tu su Rusi u pravu".

Međutim, u ponašanju Moskve neke stvari "ne prolaze". "Način na koji je postupila u slučaju Krima, u slučaju istočne Ukrajine, to ne može proći", rekao je Juncker.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: