Potpuna besmislica
1

Juncker: Strogo sam protiv evropske superdržave

FENA
Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je danas na konferenciji za novinare u Briselu da ne nastoji da stvori "evropsku superdržavu", nakon što su ga pristalice Brexita kritikovale zbog, kako navode, njegovih federalističkih pogleda.

"Strogo sam protiv evropske superdržave, to je potpuna besmislica", rekao je Juncker.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson je tokom kampanje za referendum o izlasku Britanije iz EU optužio lidere EU, poput Junckera, da žele da stvore superdržavu poput nacista "drugačijim metodama", navodi Indipendent.

Juncker je komentirao i pomorski incident u Sredozemnom moru kod Kipra, poručivši da je "strogo protiv ponašanja Turske".

Kiparski Grci optužili su Tursku da je tokom vikenda ometala svojim vojnim brodovima, pod izgovorom da su u toku vojne vježbe, brodove koji su trebali da krenu sa izvlačenjem plina.

Evropska unija pozvala je u ponedjeljak Tursku da se uzdrži od prijetnji i "svake akcije koja bi mogla da naruši dobre komšijske odnose" na Kipru.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je jučer Kipar da ne „prelazi crvenu liniju“ i istočnom Sredozemnom moru, nakon što je grčki dio Kipra optužio Tursku da sprječava njihove brodove da eksploatiraju prirodni gas.

Ankara smatra da Kipar u određenim dijelovima povrjeđuje zonu koja pripada Turskoj ili turskom dijelu Kipra. Turska kompanija za naftu i gas planira provesti istraživanja u toj oblasti.

"Naši ratni brodovi i snage sigurnosti pomno prate svako kretanje u regiji s naredbom da rade sve što je neophodno", rekao je Erdogan.

Upozorio je sve koji "prelaze granice“ oko Kipra i u Egejskom moru.

"Oni nam se suprotstavljaju sve dok im ne pokažemo našu vojsku, brodove i avione", rekao je Erdogan.