Svijet
0

Juncker: Stekli se uslovi za drugi paket pomoći Grčkoj

FENA
Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Stekli su se uslovi za odobravanje drugog paketa finansijske pomoći Grčkoj, izjavio je u petak predsjednik Eurogrupe, koja okuplja ministre finansija članica eurozone, Jean-Claude Juncker.

"Eurogrupa smatra da su se stekli svi neophodni uslovi da bi se pokrenule odgovarajuće nacionalne procedure za odobravanje učešća eurozone u finansiranju drugog paketa pomoći Grčkoj", naveo je Juncker u saopćenju, prenosi AFP.

Ministri finansija eurozone u petak su održali telefonsku konferenciju, a u ponedjeljak će se sastati u Bruxellesu.

Juncker je pozdravio uspjeh poziva privatnim kreditorima da pristanu na zamjenu grčkih obveznica za one s manjom vrijednošću, čime će dug te zemlje biti smanjen za više od 100 milijardi eura, a to je bio ključni uslov za isplatu zajma u iznosu od 130 milijardi eura iz drugog paketa pomoći.

"Eurogrupa je pozdravila visoko učešće privatnih kreditora u programu zamjene grčkih obveznica, što će značajno doprinijeti povećanju održivosti duga te zemlje", rekao je Juncker.

Privatni kreditori su pristali na zamjenu 83,5 posto obveznica u svom vlasništvu, saopćila je u petak zvanična Atina.

Prvi čovjek Eurogrupe je takođe pozvao Međunarodni monetarni fond (MMF) da finansijski doprinese drugom paketu pomoći Grčkoj, nakon što je osigurala trećinu sredstava za prvi, 110 milijardi eura vrijedan paket.