Svijet
0

Juncker: Nema pristupa jedinstvenom tržištu EU bez slobode kretanja

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Londonu neće biti odobren pristup jedinstvenom tržištu EU ukoliko ne prihvati slobodu kretanja radnika, izjavili su danas evropski zvaničnici nakon samita u Bratislavi.

"Želimo da imamo dobre, bliske odnose sa Velikom Britanijom. Istovremeno, nemoguće je da ovi pregovori naruše naše odnose. Kada je riječ o slobodi kretanja, držimo se našeg stava, i to nije igra između odlazećeg i aktuelnog premijera", rekao je predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker.

On je naglasio da o tom pitanju ne vidi mogućnost kompromisa.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk istakao da pregovori između EU i Velike Britanije mogu biti održani tek nakon što London pokrene član 50 i da treba da budu u interesu preostalih članica bloka, a ne Velike Britanije.

"Apsolutno je jasno da naše procedure, regulative, koje su veoma jasno opisane u sporazumima treba da štite interese preostalih 27 članica, a ne zemlje koja izlazi iz članstva", kategoričan je Tusk.

Tusk je dodao da mu je britanska premijerka Theresa May izjavila da bi pregovori o izlasku Britanije mogli biti zvanično pokrenuti u januaru ili februaru.