Svijet
1

Juncker imenovao Michela Barniera za šefa pregovaračkog tima EU-a o Brexitu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Evropske komisije, Jean-Claude Juncker, danas je imenovao Michela Barniera, bivšeg potpredsjednika Evropske komisije i bivšeg francuskog ministra vanjskih poslova, za šefa pregovaračkog tima zaduženog da predvodi radnu grupu komisije za pripremu i provođenje pregovora s Velikom Britanijom o članu 50 Sporazuma o EU, saopćeno je u srijedu iz EU-a.

Barnier će direktno raportirati predsjedniku i imat će na raspolaganju najbolje eksperte Komisije. Njega će savjetovati grupa generalnih direktora koja se bavi pitanjima bitnim za pregovore.

"Veoma sam zadovoljan što je moj prijatelj Michel Barnier prihvatio ovaj važan i izazovan zadatak. Želio sam iskusnog političara za taj težak posao. Michel je vješt pregovarač s iskustvom u velikim političkim domenima bitnim za pregovore, prije svega kao ministar vanjskih poslova, poljoprivrede, kao član Komisije zadužen za regionalnu politiku, institucionalne reforme i unutrašnja tržišta i usluge", izjavio je Juncker.

Dodao je kako Barnier ima široku mrežu kontakata u prijestolnicama svih država članica EU i u Evropskom parlamentu, što smatram dragocjenim za ovu funkciju.

"Michel će imati pristup svim resursima Komisije neophodnim za obavljanje tog zadatka. On će raportirati direktno meni, i pozvat ću ga da redovno izvještava o toku pregovora. Siguran sam da je on dorastao novom izazovu i pomoći će nam da razvijemo novo partnerstvo s Ujedinjenim Kraljevstvom nakon što napusti Evropsku uniju", zaključio je čelnik Evropske komisije.