Svijet
0

Juncker favorit za predsjednika vijeća EU-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Luksemburški premijer Jean-Claude Juncker "veliki" je favorit za budućeg predsjednika Vijeća Evropske unije (EU), dok Jose Manuel Barroso drži kormilo za novi mandat na čelu Evropske komisije, prema izvoru bliskom francuskom predsjedniku.

"Ova dvojica kandidata veliki su favoriti u aktuelnom trenutku razgovora unutar Evropske unije", rekao je u ponedjeljak izvor blizak francuskom predsjedniku.

"Jedino iznenađenje je to što bi moglo da dođe do razmjene uloga između ova dva kandidata", što bi značilo da luksemburški premijer dođe u predsjedništvo evropske izvršne vlasti na jesen 2009. a Barroso na čelo Evropskog vijeća", dodao je isti izvor, javio je AFP.

Novi evropski ugovor, nasljednik propalog ustavnog projekta, predviđa, ako ga ratificira svih 27 zemalja EU-a, osnivanje stabilne funkcije predsjednika Vijeća EU-a u januaru 2009., koja bi mogla omogućiti 27-erici da govore jednim glasom i da daju veću viziju Evrope u svijetu.

Izbor tog dužnosnika izvršit će države članice krajem ove godine, kad Evropskom unijom bude predsjedavala Francuska.

Međutim, razgovori se već vode iza kulisa. "Juncker i Barroso zasad su najpouzdanija imena na stolu. Sve se okreće oko njih u razgovorima između evropskih dužnosnika", naglasio je ovaj izvor blizak Jelisejskoj palači.

Pregovori su zakomplicirani i samom činjenicom što bi trebalo istovremeno obnoviti funkciju predsjednika Evropske komisije, čiji mandat ističe u jesen 2009. i imenovati novog visokog predstavnika za vanjsku politiku EU-a, čije će nadležnosti biti pojačane s novim ugovorom. Trenutno, tu dužnost obavlja Španac Javier Solana.

Stvari se mogu izmijeniti do kraja godine, ali Juncker i Barroso, dva konzervativca, trebali bi biti izabrani, s tim da "ne bi trebalo zaboraviti jednog socijalistu na mjesto visokog predstavnika" kako bi se uspostavila evropska politička ravnoteža, smatra isti izvor.