Svijet
0

Juncker brani Evropsku komisiju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Luksemburški premijer Jean-Claude Juncker uzeo je u petak u odbranu Evropsku komisiju, koju su Francuska i Italija optužile da favorizira pobjedu "ne" Lisabonskom ugovoru u Irskoj.

"Ako se jedan referendum završi negativnim ishodom, suviše je lako optužiti Komisiju", ocijenio je Juncker na konferenciji za štampu nakon samita u Bruxellesu.

"Da se u jednoj sedmici manje optužuju Komisija i Evropa imali bismo u nedjelju manje poteškoća kada se građani pozovu na izbore da se izjasne o evropskim projektima", rekao je on.

"Smatram tužnim da se samo Evropska komisija uzima za žrtveno janje u Evropi", rekao je luksemburški premijer.

"Ciljajući Komisiju, cilja se ustvari Evropa!", dodao je on. "Lako je reći, ako upravitelji ne upravljaju dobro, da je Komisija odgovorna za sva zla".

Francuska i Evropska komisija uzajamno su se optuživale na samitu da se favorizira pobjeda "ne" Lisabonskom ugovoru u Irskoj.

Šef talijanske vlade Silvio Berlusconi također je napao Komisiju, optuživši je da je odgovorna za nepovjerenje građana prema evropskim poslovima.

Komisija je napravila određeni broj prijedloga, ali su se svaki put države članice usprotivile "jakoj akciji Komisije, dok mi polako gubimo povjerenje Evropljana", izrazio je žaljenje Juncker.