Nakon trovanja
4

Julija Skripalj: Vraća mi se snaga iz dana u dan

SRNA
Julia Skripalj
Julia Skripalj
Julija Skripalj, kćerka bivšeg ruskog obavještajca Sergeja Skripalja, izjavila je da se probudila prije nešto više od sedam dana i da joj se snaga vraća iz dana u dan, navodi se u saopćenju koje je londonska policija izdala u ime Julije Skripalj.

Ona je rekla da je zahvalna na interesovanju za njeno stanje i mnoge prijateljske poruke.

"Sigurna sam da shvatate da je čitava epizoda bila dezorijentirajuća i nadam se da ćete poštovati moju i privatnost moje porodice tokom mog oporavka", navela je Skripalj.

Julija Skripalj naglasila je da postoje mnogi ljudi kojima treba da zahvali za svoj oporavak i da posebno želi da pomene ljude Solsberija, koji su bili tu da pomognu njoj i njenom ocu, kao i da zahvali osoblju Okružne bolnice u Solsberiju za pruženu njegu i profesionalizam, prenio je TASS.

Sergej i Julija Skripalj su 4. marta pronađeni u besvjesnom stanju na klupi u britanskom gradu Solsberiju, a zvaničnici tvrde da su napadnuti nervnim gasom.

London je za napad na Skripaljeve optužio Rusiju, što su iz Moskve negirali.

Britanski zvaničnici tvrde da se nervni gas poznat pod nazivom "novičok", kojim je, navodno, izvršen napad, proizvodio u bivšem Sovjetskom Savezu, dok Moskva tvrdi da se takav gas nije nikada proizvodio ni u Rusiji ni u SSSR-u.

Velika Britanija je nakon incidenta protjerala 23 ruska diplomata, na šta je Rusija recipročno odgovorila, protjerujući isti broj diplomata, uz zatvaranje Generalnog britanskog Konzulata u Sankt Peterburgu, dok je Britanski savjet bio prinuđen da prekine rad u Rusiji.