Svijet
0

Julian Assange već mjesec i pol u Ambasadi Ekvadora

Agencija Anadolija
Julian Assange (Foto: Agencija Anadolija)
Julian Assange (Foto: Agencija Anadolija)
Osnivač WikiLeaksa Julian Assange već mjesec i pol nalazi se u Ambasadi Ekvadora u Londonu. Assangeova majka traži od Ekvadora da odobri zahtjev njenog sina za političkim azilom.

Assange se od juna nalazi u Ambasadi Ekvadora u Londonu očekujući da mu bude odobren zahtjev za politički azil.

Christine Assange, majka Juliana Assangea, sastala se sa predsjednikom Ekvadora Rafaelom Correom i tražila da bude prihvaćen zahtjev za politički azil koji je podnio njen sin.

Christine Assange je istakla da su optužbe protiv njenog sina političke prirode i da se boji da bi Julian mogao biti isporučen Sjedinjenim Američkim Državama ako bude predat Švedskoj.

S druge strane, očekuje se da će Ekvador, poslije Olimpijskih igara, 12. augusta donijeti odluku o Assangeovom zahtjevu za politički azil u toj zemlji.

Već dvije godine, otkad traju Assangeove pravne bitke, Wikileaks ne funkcionira kao prije. Assange je ranije izjavio da mu je nemoguće vratiti se u rodnu Australiju, jer ga ne bi zaštitila od izručenja zemljama koje primjenjuju smrtnu kaznu za špijunažu.

Iako australske vlasti potvrđuju da Assange nije prekršio niti jedan australski zakon, Australija surađuje s SAD-om u istraživanju Wikileaksa.