Poziva na bojkot kreditnih kartica
0

VIDEO / Julian Assange u parodiji na reklamu za MasterCard

Sarajevo-x.com
Reklame za kreditne kartice MasterCard su najčešće od svih poslužile za pravljenje parodija. Posljednja parodija je djelo neprofitne organizacije Wikileaks koja objavljuje tajne podatke, objavio je Huffington Post. U reklami se pojavljuje osnivač WikiLeaksa Julian Assange.

U kratkom videu, koji predstavlja parodiju na reklamu za kreditne kartice MasterCard, klasični MasterCardov šablon je iskorišten na sljedeći način:

"Šta je zajedničko MasterCardu, Visi, Američkoj banci, Paypalu i Western Unionu? Pomažu vam da platite ono što želite? To je istina, ali ne i u slučaju ako želite pomoći WikiLeaksu da svijet učini boljim mjestom za život. Kako biste vidjeli šokantne detalje, posjetite stranicu www.wikileaks.org".

Prošle godine su MasterCard, Visa i PayPal prekinule sa procesuiranjem donacija upućenih WikiLeaksu.

"Postoje ljudi koji ne vole promjene. Za sve ostale tu je WikiLeaks", navodi se u reklami kao odgovor na potez pomenutih kompanija.

U reklami se također konstatuje da organizacija troši milione dolara u sudskim parnicama i pola miliona dolara zbog kućnog pritvora Juliana Assagnea, a poziva se i na prestanak korištenja kreditnih kartica MasterCard jer ova kompanija zadržava 15 miliona dolara doniranih za podršku WikiLeaksu.

"Gledati kako se svijet mijenja kao rezultat vašeg rada: Neprocjenjivo", neizostavna je poruka u ovoj parodiji MasterCardove reklame.