Navodi njegove doktorice
29

Julian Assange često gledao snimku samoubistva ratnog zločinca Slobodana Praljka

B. R.
Julian Assange (Foto: EPA-EFE)
Julian Assange (Foto: EPA-EFE)
Sandra Crosby, doktorica osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, tvrdi da je Assange razmišljao o samoubistvu i da je vrlo često gledao snimku samoubistva ratnog zločinca Slobodana Praljka u Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu.
Kako je izjavila Crosby, u četiri navrata je posjetila Assangea dok je boravio u ekvadorskoj ambasadi u Londonu i da je tom prilikom primijetila pogoršanje njegovog fizičkog i mentalnog zdravlja, piše britanski dnevni list Independent. Osnivač WikiLeaksa je uhapšen prošle godine i to nakon što je sedam godina proveo u Ambasadi Ekvadora.

Crosby, koja je profesorica na Školi medicine Univerziteta u Bostonu, je prilikom saslušavanja na londonskom sudu kazala da joj je Assange u februaru 2018. opisao svoje suicidalne misli i da razmišlja da izvrši samoubistvo. Ispričao joj je i da je "pretjerano gledao" snimku samoubistva Praljka.

Independent je podsjetio da je Praljak izvršio samoubistvo nekoliko sekundi nakon što mu je sud potvrdio 20-godišnju zatvorsku kaznu za ratne zločine u Bosni i Hercegovini. Trenutak samoubistva je snimljen tokom direktnog televizijskog prijenosa izricanja presude.

Prema riječima doktorice Crosby, Assange je istakao da je analizirao izraz lica Praljka u trenutku kada je odlučio sebi oduzeti život.

Optužen je sa špijunažu protiv Sjedinjenih Američkih Država gdje mu prijeti 175 godina zatvora jer je od 2010. objavio više od 700.000 povjerljivih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima, posebno u Iraku i Afganistanu.