{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jugoistok Evrope pesimistično gleda na budućnost, ali želi članstvo u EU

F
3.7.2007. u 12:10
0
0
Jugoistok Evrope pesimistično gleda na budućnost, ali želi članstvo u EU
0
Jugoistok Evrope pesimistično gleda na budućnost, ali želi članstvo u EU
Većina stanovnika zemalja JI Evrope pesimistično gleda na svoju budućnost, ali skoro sve države regije smatraju da bi članstvo u Evropskoj uniji popravilo stanje, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje javnoga mišljenja organizacije Gallup Europe. Slične rezultate je pokazala i anketa na portalu Sarajevo-x.com, gdje više od 50% anketiranih želi da BiH uđe u EU.
Riječ je o istraživanju koje je ta organizacija provela u Albaniji, Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Grčkoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Rumuniji, te na Kosovu i Turskoj, i koje se bazira na odnosu građana prema evropskim integracijama, problemima u zemlji i odnosima prema susjedima, karakterističnih za svaku od tih zemalja.

Najpesimističniji u regiji su kosovski Albanci, čak 73 posto ispitanih misli da bi im život izvan Kosova bio bolji, tako misli i 68 posto Makedonaca, te 52 posto Srba i Crnogoraca.

U Bugarskoj, koja je već postala članica EU to mišljenje dijeli samo 35 posto stanovništva, a u Hrvatskoj, koja je na pragu evropskog članstva, 38 posto ispitanika.

Svoju ekonomsku situaciju, sudeći po rezultatima istraživanja, najbolje vide građani Hrvatske i Albanije, njih 17 odnosno 18 posto ju ocjenjuju dobrom, dok to misli samo 11 posto građana Makedonije, i 15 posto Crnogoraca, Bugara i Srba.

Samo 26 posto ispitanika na Kosovu reklo je da ima posao, iza njih slijedi 41 posto ispitanika Makedonije, 51 Srbije, te, najviše, 73 posto ispitanika iz Hrvatske.

Članstvo u Evropskoj uniji vidi se u većini zemalja kao put napretka, s Albancima u Albaniji i na Kosovu koji su najviše naklonjeni EU, dok su Hrvati najveći euroskeptici.

[SLIKA]1[/SLIKA]Građani Srbije, kako je kazao predstavnik Gallupa Europe Robert Manchin, među najvećim su zagovornicima priključenja zemlje EU u regiji, više od 70 posto ga podržava, dok isto istraživanje pokazuje da u Hrvatskoj 34 posto građana misli da je članstvo u EU dobro za zemlju.

Istraživanje u zemljama regije pokazalo je da građani kao najveći problem u razvoju i evropskim integracijama vide korupciju.

Istraživanje kaže da je samo 8 posto građana Srbije općenito zadovoljno svojim životom (u Albaniji, tek šest, u Bugarskoj tri), da je tržište rada ocijenjeno kao najgore, kao i da ispitanici u Srbiji u odnosu na druge u regiji imaju veće povjerenje u instituciju poštenih izbora, prenijela je Hina.

Pozitivnim se može smatrati činjenica da svaka deseta osoba u Srbiji vjeruje da bi u budućnosti moglo doći do sukoba u Srbiji ili regiji, nasuprot - na primjer - ispitanicima u Makedoniji, gdje čak jedna trećina njih očekuje sukobe u svojoj zemlji ili najbližem okruženju.

Također, suprotno izjavama političara u Srbiji, tek 20 posto ispitanika očekuje da će Kosovo ostati u Srbiji u sklopu nekakve autonomije, ali "još manji postotak vjeruje da je to dobro rješenje", kazao je Manchin.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: