Svijet
0

Jug Bugarske blokiran, u Mađarskoj 500 povrijeđenih od nevremena

FENA
U Mađarskoj je tokom vikenda uslijed velikih poledica povrijeđeno više od 500 ljudi, dok je jedan dio Bugarske paralisan, u regionu Sopota, u kojem je zavedeno vanredno stanje.

Osim ovog regiona, gdje su škole zatvorene, bugarske vlasti preporučuju da se ne putuje u regije Haskova i Kardjalia te Slivena, kao i u Veliko Tarnovo, Samokov i Pirdop. Stotinjak škola je zatvoreno na sjeveru i sjeveroistoku zemlje, nakon velikih sniježnih padavina krajem prošle sedmice. U petak je u regionu Dobriča proglašeno vanredno stanje, koje je još na snazi, nakon ukidanja istoga u Ruseu.

U ponedjeljak je zbog jakog vjetra aerodrom u Varni, na obali Crnoga mora, zatvoren, dok je saobraćaj na Dunavu potpuno pormećen zbog leda, a glavna riječna luka Bugarske Ruse je zatvorena, javlja AFP.

U Bugarskoj je od početka godine od nevremena smrtno stradalo devet osoba.

U Mađarskoj je od ledene kiše u subotu i nedjelju povrijeđeno više od 500 ljudi, a jedna osoba je smrtno stradala, objavila je televizija u ponedjeljak.

U Mađarskoj se saobraćaj u ponedjeljak ujutro odvijao umjereno uprkos povećanju temperature i ukidanju crvenog stanja pripravnosti.