{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
"Jučer Tunis, danas Egipat, sutra Kurdistan"

F
12.2.2011. u 15:19
0
34
"Jučer Tunis, danas Egipat, sutra Kurdistan"
0
"Jučer Tunis, danas Egipat, sutra Kurdistan"
Foto: AFP
Nekoliko hiljada Kurda izašlo je u subotu na proteste u Strasbourgu tražeći "nezavisni Kurdistan" i oslobađanje Abdullaha Odžalana, bivšeg lidera separatističke stranke Kurdske radničke partije (PKK), koji se od 1999. godine nalazi u zatvoru u Turskoj.
Odžalana su u Keniji uhvatili turski agenti 1999. godine uz pomoć američkih obavještajnih službi.

U Turskoj je osuđen na smrt zbog "separatizma" u junu 1999. godine, a kazna je 2002. godine preinačena u doživotni zatvor jer je smrtna kazna ukinuta. Evropski sud za ljudska prava preporučio je u maju 2005. godine organiziranje novog suđenja ocijenivši da je suđenje iz 1999. godine bilo "nepravedno".

Brojne kurdske porodice koje su stigle iz Njemačke, Francuske, Belgije, Holandije i Švicarske mirno su se kretale od željezničke stanice do četvrti Meineau, gdje se u toku dana održava veliki piknik.

Proteste je organizirao Savez kurdskih udruženja u Francuskoj.

"Jučer Tunis, danas Egipat, sutra Kurdistan", pisalo je na transparentima pokreta "Mladi Kurdi".

Kurdistanska radnička stranka, koju Turska, EU i SAD smatraju terorističkom organizacijiom, povela je 1984. godine secesionističku pobunu na jugoistoku Turske, u kojoj j bilo 37.000 mrtvih. Na poziv Odžalana, njegove pristalice su proglasile 1.oktobra 2006. godine jednostrano primirje koje je Ankara odbacila. Kurdski pobunjenici su produžili jednostrano primirje do 2011.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: