|

FOTO
/
"Jučer Tunis, danas Egipat, sutra Kurdistan"

"Jučer Tunis, danas Egipat, sutra Kurdistan"
0
F
FENA
12.2.2011. u 15:19
34
komentara
0

dijeljenja
"Jučer Tunis, danas Egipat, sutra Kurdistan" Foto: AFP
Nekoliko hiljada Kurda izašlo je u subotu na proteste u Strasbourgu tražeći "nezavisni Kurdistan" i oslobađanje Abdullaha Odžalana, bivšeg lidera separatističke stranke Kurdske radničke partije (PKK), koji se od 1999. godine nalazi u zatvoru u Turskoj.
Odžalana su u Keniji uhvatili turski agenti 1999. godine uz pomoć američkih obavještajnih službi.

U Turskoj je osuđen na smrt zbog "separatizma" u junu 1999. godine, a kazna je 2002. godine preinačena u doživotni zatvor jer je smrtna kazna ukinuta. Evropski sud za ljudska prava preporučio je u maju 2005. godine organiziranje novog suđenja ocijenivši da je suđenje iz 1999. godine bilo "nepravedno".

Brojne kurdske porodice koje su stigle iz Njemačke, Francuske, Belgije, Holandije i Švicarske mirno su se kretale od željezničke stanice do četvrti Meineau, gdje se u toku dana održava veliki piknik.

Proteste je organizirao Savez kurdskih udruženja u Francuskoj.

"Jučer Tunis, danas Egipat, sutra Kurdistan", pisalo je na transparentima pokreta "Mladi Kurdi".

Kurdistanska radnička stranka, koju Turska, EU i SAD smatraju terorističkom organizacijiom, povela je 1984. godine secesionističku pobunu na jugoistoku Turske, u kojoj j bilo 37.000 mrtvih. Na poziv Odžalana, njegove pristalice su proglasile 1.oktobra 2006. godine jednostrano primirje koje je Ankara odbacila. Kurdski pobunjenici su produžili jednostrano primirje do 2011.
Prijavi grešku


Komentari (34)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...