{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jubilej UNICEF-a: 60 godina djelovanja

F
11.12.2006. u 14:37
0
0
Jubilej UNICEF-a: 60 godina djelovanja
0
Jubilej UNICEF-a: 60 godina djelovanja
Dječiji fond Ujedinjenih naroda (UNICEF) danas obilježava jubilarnih 60 godina rada u više od 160 zemalja i teritorija gdje promovira i štiti prava djece i žena.
UNICEF je osnovan 11. decembra 1946. godine da bi obezbijedio hranu, odjeću i zdravstvenu zaštitu za djecu u Evropi koja su bila suočena s glađu i bolestima nakon pet ratnih godina, a već tokom 1947. broj djece kojoj je pomoć bila neophodna iznosio je 20 miliona.

Sa završetkom poslijeratne krize u Evropi, UNICEF je preuzeo drugi veliki zadatak - poboljšati veoma teške uvjete u kojima je stotine miliona djece živjelo u zemljama u razvoju, prenijele su agencije.

Prvi put u historiji UNICEF se pojavio kao međunarodna organizacija koja je sposobna započeti ostvarivanje golemoga zadatka oslobađanja djece u zemljama u razvoju od neznanja, bolesti, neuhranjenosti i umiranja od gladi.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 1959. godine usvojila Deklaraciju o pravima djeteta koja utvrđuje prava djece na zaštitu, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, sigurnost i dobru ishranu.

Konvencija o pravima djeteta usvojena je 1989. godine i postala najšire i najbrže prihvaćen međuunarodni ugovor o ljudskim pravima u historiji.

Konvencija postavlja veliki broj odredaba koje određuju građanska prava i slobode, porodično okruženje, osnovnu zdravstvenu i socijalnu zaštitu, obrazovanje, slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti, kao i posebne mjere zaštite.

Sadrži nekoliko osnovnih principa koji podupiru sva druga dječija prava: nediskriminacija, najbolji interes djeteta, pravo na opstanak i razvoj djece.

UNICEF je postao vodeća "sila" koja pomaže izgradnji svijeta u kome će sva prava djeteta biti ostvarena, ima globalni autoritet da utiče na donosioce političkih odluka, kao i na raznovrsne partnere na lokalnim nivoima koji pretvaraju najinovativnije ideje u stvarnost.

Sve to je doprinijelo da UNICEF dobije Nobelovu nagradu za mir 1965. godine za "promociju bratstva među narodima".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: