Svijet
0

Juan Carlos brani parlamentarnu monarhiju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Španski kralj Juan Carlos, suočen s kritikama katalonskih nezavisnih političara, branio je u ponedjeljak parlamentarnu monarhiju kao temelj "najdužeg perioda stabilnosti i prosperiteta" koji proživljava demokratska Španija.

"Parlamentarna monarhija na kojoj počiva naš ustav" omogućio je Španiji da "proživi najduži period stabilnosti i prosperiteta u demokraciji", izjavio je španski vladar u govoru održanom na univerzitetu u Oviedu, javili su španski mediji.

Juan Carlos, jedan od historijskih aktera "tranzicije" Španije prema demokraciji poslije frankističke diktature od 1939. do 1975. godine, odgovorio je na neuobičajen način na nedavne napade katalonskih nezavisnih ljevičara na monarhiju.

Juan Carlos je, ipak, figura koju malo ko u Španiji osporava.

Prema rezultatima ankete koje je u ponedjeljak objavio dnevni list Publico, on je dobio ocjenu 6,8 od mogućih 10 i najbolji je od svih političkih ličnosti, ispred šefa socijalističke vlade Josea Luisa Zapateroa koji je dobio ocjenu 5,2 i lidera konzervativne opozicije Mariana Rajoya koji je dobio ocjenu 4,5.