|

Jović: JNA ne treba se ispričavati za Vukovar

Jović: JNA ne treba se ispričavati za Vukovar
0
F
FENA
21.11.2007. u 08:39
0
komentara
0

dijeljenja
Jović: JNA ne treba se ispričavati za Vukovar
Bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ Borisav Jović kazao je u utorak navečer u emisiji srbijanske televizije (RTS) da je JNA bila jedina legalna oružana sila koja je branila SFRJ, te da se "nikome ne treba ispričati" za agresiju na Vukovar jer su u Hrvatskoj "bila uzurpirana prava srpskog naroda".
Sudjelujući u emisiji video linkom iz Rijeke, jedan od osnivača HDZ-a Josip Manolić pozvao je Jovića da se ispriča i pridruži obilježavanju teških dana koje je hrvatski narod doživio u Vukovaru i tužnim sjećanjima na tamošnje žrtve, što je Jović odbio rekavši "kako ne zna zašto bi to učinio kada je tijekom Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj pobijeno 600 do 700 tisuća Srba, te tijekom posljednjih sukoba protjerano njih oko 500 tisuća".

Jović je rekao da je "u Vukovaru došlo do sukoba regularnih postrojbi JNA i hrvatskih paravojnih postrojbi", te da je "Vukovar nastavak priče o blokadama kasarni i spašavanju ljudi u njima".

On je tijekom emisije zanijekao da je ustavni poredak narušen napadom JNA na Sloveniju, kao i da je JNA počinila agresiju nad Hrvatskom.

U emisiji je emitiran i kratak razgovor s nekadašnjim prvim čovjekom vojno sigurnosne službe tadašnje JNA generalom Aleksandrom Vasiljevićem, kojeg je posljednji ministar obrane bivše SFRJ Veljko Kadijević prošlog tjedna optužio da ga nije obavijestio o događajima na Ovčari za koje trebao znati.

Vasiljević je rekao da tada "njegova linija major Veselin Šljivančanin s kojim je razgovarao ni riječju nije spomenuo slučaj Ovčara", te "da je tek u siječnja 1993. saznao što se stvarno dogodilo na Ovčari".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.